История на P2P Lending платформите

Peer-to-peer кредитирането е проста концепция, която съществува в продължение на над 15 години – и дори повече. Идеята се фокусира върху директната ръзка между кредитополучатели и заемодатели, като всички финансови транзакции се извършват онлайн, без такси. Но кога се появи за първи път практиката Peer-to-Peer Lending и какви са перспективите за нейното развитие?

Преди Peer-to-Peer Lending

Само по себе си, кредитирането не е нова концепция. За първи път то се появява под формата на финансови взаимоотношения между хората, основани на доверие. След това започват да възникват и т.нар. специални “пазари за кредит”, чиято основна цел е размяната на пари и стоки. В тях на клиентите се разрешава да правят покупки с помощта на разсрочени плащания, като понякога плащанията са адресирани към няколко различни души. С течение на времето традиционните банкови услуги се намесват във финансовите взаимоотношения в обществото, за да направят процеса по-справедлив и по-защитен. Така директната връзка между кредитополучателите и заемодателите сякаш донякъде се разпада.

Първи платформи за P2P Lending

С масовото използване на интернет започват да се появяват и първите съвременни онлайн платформи за peer-to-peer lending. Нека накратко разгледаме историите на някои от по-известните представители на бранша.

Кратка история на Prosper

Смята се, че Prosper е първата съвременна платформа за p2p кредитиране. Основана през 2005 г., тя стартира в САЩ и до момента е финансирала заеми на стойност над 7 милиарда долара.

В самото начало платформата се основава на модела с променлива ставка, който е сравняван с онлайн търга на eBay. Както заемодателите, така и заемополучателите имат право да определят сами лихвените проценти чрез използване на холандска система (подобна на търг). През 2010 г. се въвежда формула за предварително зададени ставки и кредитният риск започва да се определя индивидуално, спрямо кредитополучателя.

Кратка история на Zopa

Почти по същото време, по което Prosper стартира, се появява нейния конкурент - Zopa във Великобритания. Компанията е основана през 2004 г., но стартира официално през 2005 г. Става популярна по време на финансовата криза през 2007–2008 г. През 2017 г. платформата започва да се регулира от Органа за финансово поведение в Лондон. Едва година по-късно екипът обявява огромна следваща стъпка за компанията – стартирането на иновативни услуги за цифрово банкиране. Към 2020 г. Zopa получи пълен банков лиценз.

Кратка история на LendingClub

През 2006 г. към отбора на p2p lending платформите се присъединява и LendingClub - една от най-разпознаваемите платформи и до днес. Основана е от Рено Лапланш, през 2014 г. тя се превръща в първата платформа за кредитиране с успешно завършено първично публично предлагане на фондовата борса. Днес LendingClub притежава пет платформи за разпространение на кредити.

Но не се подвеждайте от успеха, за който ви разказваме! В самото начало всички p2p платформи са срещнати с неразбиране и скептицизъм. Съвсем логично, когато става въпрос за пари, хората започват да поставят под въпрос всяка нова услуга на пазара. Високите лихвени проценти за инвеститори и изгодните периоди на изплащане звучат като измама, особено при липса на подобна финансова алтернатива. Дори най-големите смелчаци се поколебават да инвестират и им отнема немалко време, преди да изпробват платформите за първи път.

Днес Prosper, Zopa и LendingClub сега са сред най-ценените пионери и авторитети в p2p бизнеса. Визионерският им поглед върху финансовия пазар им дава силно предимство, което отвява конкуренцията. За пореден път историята доказва, че предприемачите с прогресивно мислене винаги биват възнаградени.

Инвестирането в P2P Lending платформи по време на финансовата криза през 2007 – 2008 г.

Едва утвърдили позициите си на пазара, p2p платформите за кредитиране срещат своето първо голямо предизвикателство – финансовата криза от 2007 г. Но наистина ли това бе криза, или по-скоро възможност?

Когато лихвените проценти през 2007 започват да достигат нулата, на обществото се налага да потърси алтернативи. Макар и с риск, инвеститорите се насочват към p2p lending платформите и остават очаровани от по-добрите условия и по-високите лихвени проценти. По същите стъпки се насочва и голям брой нови кредитополучатели, изхвърлени от банките и търсещи начин да спасят бизнесите си.

Според проучване, изготвено от специалистите Havrylchyk, Mariotto, Rahim и Verdier, още през 2007 г. 1183 от изследваните американски окръзи разполагат с богата база от P2P lending кредитополучатели, като броят им се е увеличава до 2609 през 2013 г.

Следвайки Ефекта на доминото, икономическата криза постепенно засяга целия свят и довежда до установяването на регулации. Заедно станахме свидетели на много изненадващи банкови колапси и висок процент неизпълнение на заеми. По-трудно от всякога бе да се поддържа печеливша инвестиционна стратегия. Банките загубиха много от общественото доверие, а някои експерти дори твърдят, че все още се опитват да си го върнат.

Насред цялата тази паника, алтернативата на p2p lending платформите се появи на хоризонта, за да остане завинаги. Сега предстои да видим как финансовия сектор ще се повлияе от предложенията за новия регламент за масово финансиране на ЕС.

P2P Lending платформите в Китай

Както споменахме, P2P Lending платформите се представят отлично на пазарите в САЩ и Обединеното кралство. Но знаете ли, че най-големият p2p пазар в света се намира в Китай?

Разбира се, многобройното население на страната е една от основните причини за голямото инвестиционно търсене от собствениците на бизнес. Това, обаче, далеч не е единствената причина за бързия растеж на p2p кредитирането в Китай. Ето част от другите фактори:

Платформите за кредитиране P2P в Китай са високотехнологични; Повечето потребители на услуги за p2p кредитиране в Китай са търговци на дребно и собственици на малък/среден бизнес, които се борят с огромна конкуренция; Засилената бизнес конкуренция и търсенето води до по-висок риск и по-високи лихвени проценти; Кредитополучателите в Китай се нуждаят от по-големи суми за финансиране на бизнеси, а не по лични причини; P2P платформите в Китай разчитат на конвенционалните процеси за разпределяне на кредити; Като цяло кредитната и банковата среда в Китай е много прогресивна и се счита за по-надеждна сред обществото, поради което хората са отворени да изпробват нови финтех решения;

Нека разгледаме и резултатите от един много интересен доклад за p2p сектора в Китай, създаден от Асоциацията на дипломираните експерти-счетоводители. Резултатите от него разкриват, че към 2015 г. над половината кредитополучатели от доставчици на равнопоставено кредитиране, които са били анкетирани, са заявили, че нямат предишна история на заеми от традиционни финансови институции, кредитни дружества или други предприятия. Интересно, нали?

Други резултати от доклада също показват, че:

87% от интервюираните посочват, че „ниският праг на вземане на заеми и лесната проверка на кредитополучателите“ са основните причини да се доверят на p2p lending платформи; 56% са заявили, че нямат предишен опит със заеми от други финансови институции като традиционни банки или кредитни дружества; 51% заявяват, че основната им причина за заемане на средства от p2p lending платформи е „натрупване на кредитоспособност“.

Въпреки че Китай прие концепцията за p2p кредитиране много добре, някои събития все пак се объркаха. Оказва се, че официалните регулатори не са били готови за финансовата революция. В следствие на това някои платформи за p2p lending претърпяват ликвидна криза, което се отразява изключително неблагоприятно върху репутацията на услугата. Тази мащабна криза в Китай и многобройните случаи на измами пораждат безпокойство сред обществото. И все пак по някакъв начин Китай успява да излезе с план за преструктуриране и разрешаване на кризата.

За да бъдем обективни, трябва да признаем, че p2p lending индустрията в Китай успя да постигне впечатляващи резултати. Тя стимулира иновациите сред алтернативните финансови решения, опрости процеса на вземане на заеми и позволи на хората да решат сами как да контролират и инвестират своите средства. Въпреки всички трудности, P2P кредитирането в Китай доказа своята жизненоважна подкрепа за малките и средни предприятия в страната. Тази успешна практика може да продължи да се развива с голям успех, ако регулаторните практики се прилагат по правилен и независим начин.

P2P Lending по време на пандемия

През последното десетилетие предимно свързвахме думата „криза“ с периода 2007-2010 г. Но ето че настъпи моментът да добавим нов термин към нашия икономически речник и инвестиционен опит – „финанси по време на пандемия“.

В самото начало на световния локдаун през 2020 г. икономиката преживя безпрецедентни събития. Видяхме как борсата се срива за минути. Много платформи за p2p lending намалиха максималните си лихвени проценти за инвеститори. Масовата паника намали търсенето и предлагането на финансовия пазар. Всички се втурнаха да теглят парите си поради растящата несигурност.

След това последваха няколко трудни седмици, които се чувстваха като месеци. Голямата икономическа картина започна да става все по-ясна.

Неочакваното покачване на безработицата накара мнозина да търсят алтернативни методи за финансиране. С малко или никаква кредитна репутация, кредитополучателите започнаха да се придвижват към p2p платформи за кредитиране. Други октриха бизнес възможности и потърсиха услугите за алтернативно p2p инвестиране.

Същевременно, много хора се превърнаха неволно в инвеститори, тъй като бяха притиснати да започнат да спестяват. Начинаещите инвеститори решиха да се доверят на дигиталните решения. Британските регулатори дори решиха да подкрепят използването на P2P платформи, като ги добавят като жизненоважна част от схемата за кредитните прекъсвания повреме на коронавируса (CBILS).

Като цяло 2020 г. беше сурова за света, но доста благоприятна за P2P платформи за кредитиране. Феновете на фондовия пазар видяха истинското лице на волатилността на пазара, докато P2P платформите за кредитиране успяха да докажат своята надеждност и издържаха на икономическия натиск.

Бъдещето на P2P Lending платформите през 2021 г.

Вече направихме кратък преглед на историята на p2p lending платформи през последното десетилетие. Интересно е да видим как в края на 2015 г. платформите съставят едва 0,7% от кредитирането на дребно в САЩ. Днес този процент се е увеличил значително.

От съществено значение е да се отбележи, че 2020 г. ни даде добра представа за икономическото бъдеще. Тази тежка година донякъде влезе в ролята на пророк. Вярваме, че през следващите 12 месеца ще се радваме на плодовете на новото цифрово бъдеще, финансирано от технологични платформи. И както през последната година всички решиха да подкрепят местния бизнес, така и през 2021 г. е възможно да забележим прилив на потребители на p2p платформи за кредитиране.

Някои финансови експерти обичат да приемат хипотезата, че Peer-to-Peer кредитирането може да разруши традиционните банкови институции. Но дори банките да се сринат, наистина ли можем да виним платформите за p2p кредитиране? Може би финтех секторът се нуждае от по-ефективни условия за инвестиции и по-лесен достъп до услуги.

Алтернативите носят финансова свобода, затова мерките, които се предприемат в посока регулиране на p2p lending платформи, трябва да са в духа на икономиката на споделяне. За да постигне тази цел, светът се нуждае от:

Целенасочени регулаторни мерки, които насърчават възможностите за алтернативни инвестиции и заеми; Разработване на p2p платформи за заем с голямо разнообразие от функции; Стабилна стратегия за взаимодействие и приемственост с институционални инвеститори;

P2P кредитирането доказа своята роля в демократизирането на инвестиционните възможности. Ето защо през 2021 г. вярваме, че то ще продължи да помага на инвеститорите да се възползват от пълния потенциал на своите средства. Любопитни сме да видим как практиката ще бъде регулирана в бъдеще.****