P2P инвестиции или спестяване с банков депозит?

Да инвестираме ли в p2p lending или да открием банков депозит? Бурната световна икономика влияе на нашите спестявания всекидневно и ни кара да си задаваме въпроса – да инвестирам или да спестявам? Засиленото усещане за финансова нестабилност сред обществото ни кара да бъдем още по-объркани. В такива непредсказуеми времена всяко ново предизвикателство носи нова неизвестна за инвестиционните ни планове. Пораждат се притеснения – Спестяванията ми на сигурно място ли са? Да открия ли банков депозит? А 2020 г. подходяща ли е за инвестиции? Как да увеличим приходите си? Кой е най-сигурният начин за инвестиране? В този блог пост ще се опитаме да сравним банковия депозит с възможностите за инвестиция в p2p lending. Предстои да разберем дали наистина банките са толкова сигурни днес, колкото и в миналото

Лихвен процент — Банков депозит или Инвестиране в P2P платформа за кредитиране

Справедливо е да започнем с най-важния фактор за сравнение - лихвения процент.

Не е срамно да признаем, че банковите кредитни предложения са сложни за разбиране. Случва се да подпишем договор и да пропуснем някои сериозни кредитни рискове, които не са за пренебрегване. Индикатори като Брутните необслужвани активи (NPA) и Коефициентът на покритие на провизиите за загуби от кредити се изчисляват с формули, в които фигурират множество променливи. Още по-трудни за предвиждане са банковите колапси, като например кризата с ликвидността на Northern Rock през 2007 г. и колапсът на IncyMac през 2008 г.

Но как всичко това влияе на моите депозити?

Всичко това сочи, че спестяванията ви невинаги са в безопасност, когато откривате банков депозит.

Мащабните банкови кризи са толкова потресаващи и разтърсващи, именно защото са абсолютно неочаквани. Ако искате спестяванията ви винаги да се намират на безопасно място, трябва постоянно да следите финансовия пазар, макроикономическия риск и други значими променливи. Не е зле и да имате цял екип от финансови анализатори на бързо повикване.

За сметка на това, с платформите за P2P кредитиране можете да инвестирате в неограничен брой заеми, и то с по-добър лихвен процент, предоставен от оригинатора. Услуги като HelpLending осигуряват на своите инвеститори атрактивна възвръщаемост с лихвени проценти от 6,5% до 12,5%.

Тези възможности за инвестиции се открояват на фона на условия, които традиционните банкови институции предлагат. Вече има как да избягате от отрицателните лихвени проценти и други противоречиви банкови мерки.

Без такси за спестяванията ви

Банковите такси винаги са били необяснимото зло за инвеститорите. Дори и най-доброто предложение за депозит може да бъде засенчено от безсмислени оперативни такси. По този начин правото на потребителя да контролира депозита е осквернено с нелогични разходи.

С p2p кредитиране можете да инвестирате парите си без допълнителни такси. Онлайн платформите не ви таксуват за всяка транзакция, тъй като операциите се извършват незабавно и безплатно. Тази практика дава повече свобода на потребителите и техните инвестирани средства.

Като пример можем да разгледаме екипът на HelpLending, който отстъпва бюджета си за онлайн реклама на своите инвеститори. Вместо да виждат безсмислени реклами, инвеститорите се насърчават да се присъединят към програмата за препоръки и да получат бонус. Това е съвсем различен подход, който до момента е доказал успеха си.

Справедливо разпределение на средствата и свобода на инвестициите

Когато депозирате спестяванията си в банка, те могат да бъдат използвани от организацията за всякакви цели и нужди, на всеки кредитополучател и т.н. В крайна сметка губите представа за паричния си поток и просто знаете, че парите ви са там ... Но къде точно?

От друга страна p2p платформите за кредитиране предоставят иновативен и по-лесен начин за свързване на заемодатели с кредитополучатели. Оригинаторите осигуряват справедливо разпределение на средствата, а ако сте инвеститор, можете да разнообразите портфолиото си с много и различни заеми. Освен това сами определяте процента от заема, в който ще инвестирате.

Диверсификацията дава повече инвестиционна свобода и намалява рисковите фактори като ликвидност.

Payback Guarantee — Какво е и защо е от значение?

Най-големият страх на всеки инвеститор е да загуби спестяванията си. Способността да знаем кога да изтеглим парите си е истински талант. Но всъщност има начин да не мислим за това.

Ако решите да инвестирате в p2p lending, вместо да депозирате, ще забележите, че някои платформи ще ви предоставят Payback Guarantee – гаранция за възвръщаемост. По този начин инвестирате с контролиран риск и ако вашият заем просрочи крайната си дата на изплащане, оригинаторът е длъжен да ви върне главницата.

Накратко, когато депозирате парите си в банка, в най-лошия вариант губите парите си. При p2p инвестирането с гаранция за възвръщаемост, в най-лошия вариант изпускате лихва.

Бъдете винаги готови да реинвестирате

Една от най-хубавите възможности на p2p инвестирането е, че може да проверявате спестяванията си всеки ден и да следите статуса на транзакциите си. С опцията Auto Invest – Автоматично инвестиране можете да реинвестирате парите си 24/7 в зависимост от изискванията си. По този начин винаги ще сте първи в новите възможности за инвестиции.

За сравнение, чрез банковия депозит не можете да оползотворите спестяванията си и има вероятност да загубите част от сумата поради инфлация или ликвидност.

P2P инвестиране или банков депозит - и двата метода имат своя чар, но успехът им зависи от целите, които сте си поставили. Глобалният дигитален прогрес ни дава много финансови възможности, от които можем да се възползваме, стига да сме достатъчно компетентни.

В крайна сметка изборът е ваш - винаги бъдете отговорни, когато инвестирате и депозирате, мислете логично и поемайте добре обмислени рискове. Обогатявайте финансовата си култура всяка година, за да сте сигурни, че сте в крак с всички нови финансови възможности и тенденции на финансовата борса. Ако е необходимо, консултирайте се със специалист, който да ви посъветва относно инвестирането, спестяването и депозирането. Бъдете внимателни!